Дестинација, Њу Џерси: Како Имигрантите имаат корист државната економија

ИЗВРШНО РЕЗИМЕ


Имигранти Њу Џерси се толку суштинско значење за нејзината економија дека ако ти го направи мисловен експеримент на одземање на нивната работа, ќе најдете дека Њу Џерси самиот не би престанале. Откако концентрирани во северните градови на државата, имигрантите денес живеат во секој агол на државата: Од новинар Доминиканска известување во Џерси Сити, на индискиот хемичар во неа лабораторија во Plainsboro; од италијанската Deli-сопственик резба prosciutto во Montclair, на Хаити татко вози такси во Камден, од либанската професор работи нејзиниот семинар во Принстон, на Гватемала тинејџер бербата малини во Pinelands: имигрантите направи Њу Џерси рок.

Според американскиот попис, 1,7 милиони од Њу Џерси 8,7 милиони жители се родени надвор од САД. Само Њујорк и Калифорнија имаат поголеми размери на имигранти. Додека својот дел од имигрантите се зголемува од 1970, Њу Џерси видов повеќето брзиот раст во својата имигрантска популација во периодот меѓу 1990 и 2000 година.

Повеќето од родени во странство доаѓаат во Њу Џерси бараат подобар живот за себе и за своите деца, првенствено преку работа. Поради нивната релативна младите, имигрантите сочинуваат уште поголем удел на работна сила (28 проценти), отколку на општата популација (21 проценти).

Имигрантските работници се одржи секоја работа може да се замисли. Од страна и големи, сепак, тие се концентрирани на високи и ниски краја на образование и заработуваат скалила. Имигрантите опфаќаат 40 отсто од напреден степен носителите на државно ниво. Нивните специјализирани вештини ги направи неопходни за репутација Њу Џерси, како центар на иновациите и технологијата ...


> Download Комплетен извештај

Контакт