Курсеви

Додипломски и постдипломски курсеви
за имиграција

Факултет во многу училишта и одделенија на Рутгерс држи курсеви кои истражуваат различни аспекти на миграцијата.


Паѓаат 2014 курсеви (листата во формирање):

Политиката и ново мнозинство (н.з.) 3 кредити
01:790:349:01
Ср. 10:55-1: 55pm
Одделот за политички науки, Факултетот за науките и уметностите
Д-р Sayu Bhojwani

Опис: Во овој семинар, студентите ќе се истражуваат теми во политичката партиципација со нови имигрантските групи, особено Азија и латино заедници. Фокусот ќе биде ставен на изборните кампањи, особено од страна на имигрантите и не-имигрантски кандидати за функцијата. Преку читања, гостин звучници и задачи, студентите ќе се здобијат подлабоко разбирање на улогата на мобилизација, коалицијата политика, и изборните реформи во ангажирање на имигранти во политичкиот процес. Каде што е можно, на изборен циклус 2014 ќе служи како сидро за истражување, со очекување дека студентите ќе бидат ангажирани во основното и средното истражување на изборните кампањи.

Дознај повеќе за д-р Bhojwani и нејзиниот нов курс:

Имиграција и јавна политика (н.з.) 3 кредити
37:575:320:01
Министерство за труд студии, школа за менаџмент и работните односи
Д-р SaunJuhi Верма

Опис: Што го одредува кои е дозволен влез во земјата? Како се имиграциона политика поврзете практики на нееднаквост? Во овој курс, ние ќе ги испита таквите прашања со разбирање како на законот се социјално конструирани како и неговата примена се однесува на имиграција во САД и повеќе на глобално ниво.

Предметот ги истражува историјата на САД имиграциона политика, како и нејзиното влијание врз правата на граѓаните и не-граѓаните во светската економија денес. Имиграцијата е широка тема, на овој курс се фокусира на тоа како имиграциона политика го разликува кои може да биде државјанин и зошто другите се негираше влез. Ние ќе ги покрие широк спектар на прашања со фокусирање врз расата, полот, класата, и сексуалноста организирање принципи. Студентите се запознаваат со колку индивидуален избор е поврзан со социјалната структура, како што е владата, економијата, и семејството. Читања ќе ја нагласи како имиграциските закони имаат дефинирано кој е слободен и кој е девијантно, и преку историјата на САД, како и во тековната временски период. Студентите ќе се изгради на нивните способности за критичко размислување, вештини за пишување, и докази врз основа на истражување. Преку разбира читања, класа дискусии, неделни одговор меморандуми, и трудови, студентите ќе ги разберат поврзаноста меѓу националната политика, општествени науки истражување, и дезени на имиграцијата.

Закон за имиграција и вработените права (н.з.) 3 кредити
37:575:321:01
Министерство за труд студии, школа за менаџмент и работните односи
Џејмс М Куни, господин.

Опис: Современа закон за имиграција во САД; согласност работодавачот прашања; правата на работниците; имигрант работник застапеност и сродни политички дебати.

Латиноамериканците и миграција (н.з.) 3 кредити
01:595:298:01
Одделот за латино и шпанска Карибите студии, школа за уметности и науки
Д-р Ulla Берг

Опис: Овој предмет го проучува потеклото и процеси на меѓународната и интра-национален миграција од народите од Латинска Америка и Карибите, шпанска до, од и во рамките на САД.

Иако често се гледа како монолитен "латино" блок, Латинска Америка и Карибите мигранти од различни регионални и класа средини доаѓаат во САД за многу различни причини, вклучувајќи работа, семејство, азил и образование. По пристигнувањето мигранти одржи различен правен статус (недокументирани, бегалци, нерезидент странец, и жител) и тие самите го вметнете во американскиот пазар на трудот и општеството во различни поставувања (рурални, урбани, приградски) и во различни степени на географската концентрација . Тие исто така се впуштаат во различни нивоа на транснационалните практики поврзувајќи ги во нивните земји на потекло.

Ние ќе се истражуваат социјални, културни, економски и политички истории на земји на потекло, вклучувајќи ги и ефектите на американската надворешна политика и економска моќ во овие региони, кои доведоа до создавање на минатото и сегашноста американско-врзани миграциски текови. Во овој контекст, ние ќе разговараме за односите помеѓу миграцијата и поголеми глобални, царски, и / или колонијален социо-економски сили. Ние ќе се фокусира посебно на транснационалните врски кои мигранти креирање и одржување со нивните земји на потекло во процесот на миграција и населување - дали привремено или постојано.


Минатото Курсеви

Паѓаат 2011 Пролет 2011 Падот 2010
Литературите на миграција, имиграција, и дијаспората (н.з.) 01:351:366
Теми: Англиски, школа за уметности и наука
Професор Lakhi

Дела кои се одликува со претстави на место, заедница, и идентитет во однос на националните и меѓународните движење и поместување.

Имигрантските работници и нивните права (н.з.) 37:575:320
Труд студии, школа за менаџмент и работните односи
Професор Џенис Р ликовна

Имиграција и имигрантските работници во американското општество; историја; тековната законски права; прашања поврзани со јавната политика; имигранти во сојузи и организации во заедницата.


Имиграција и развој на заедницата (Камден) 56:834:602, 50:975:491
Јавната администрација, Факултетот за јавна политика и администрација
Урбани студии и Митрополит планирање, урбанистичкото студии
Професор Кристин Thurlow Бренер

Имигрант членки: сите светски трансверзали Џерси 01:595:271; 01:920:271; 01:988:271
Одделенија на латино и шпанска Карибите студии, социологија, и жените и родови студии
Професори Карлос Decena и Робин Родригез

Латиноамериканците и миграција LHCS298
Антропологија, латино и шпанска Карибите студии
Професор Ула Д Берг

Имигрантските работници права (н.з.) 37:575:320, 01:595:312
Труд студии, школа за менаџмент и труд студии
Професор Џенис Р ликовна